Algemene vragen over autostoelen

Wat betekent “i-Size” en wat is ECE R129?

I-size maakt deel uit van de UN ECE R129 richtlijn, een certificeringsstandaard voor autostoelen voor kinderen, die als aanvulling op de ECE R44/04 standaard wordt toegepast.

Gelieve hier meer informatie te vinden: https://www.recaro-kids.nl/service/product-information/i-size.html

Kan ik mijn ECE R44/03 of ECE R44/04 autostoel nog gebruiken?

Er is geen gebruiksbeperking voor autostoelen voor kinderen die goedgekeurd werden overeenkomstig de geldige R44/03 of ECE R44/04 standaard. Ouders kunnen dus hun autostoel zoals voorheen blijven gebruiken.

Bestaat er een vervaldatum voor autostoelen voor kinderen? Hoe lang kan ik mijn autostoel gebruiken?

Onze producten vervullen hun doel voor de toegewezen levensduur.

Gelieve een kijkje te nemen in de handleiding van het product. Hier vind je informatie over de levensduur van het product bij normaal gebruik.

Desalniettemin bevelen wij aan :

 • om altijd een bevestigingssysteem voor kinderen te gebruiken om je kind mee vast te maken als je met de wagen rijdt, en dat je regelmatig de staat van de autostoel bekijkt om zeker te zijn dat hij niet beschadigd of versleten is;
 • om informatie en aanbevelingen omtrent het schoonmaken, gebruik en opbergen op te volgen;
 • indien de autostoel beschadigd, vervormd of versleten is, moet hij vervangen worden omdat zijn oorspronkelijke veiligheidskenmerken kunnen aangetast zijn;
 • na een ongeluk - zelfs een klein - loopt een autostoel schade op, zelfs al is dit niet zichtbaar met het blote oog: daarom moet hij vervangen worden;
 • gebruik geen tweedehands autostoelen : ze kunnen structurele schade opgelopen hebben die niet zichtbaar is met het blote oog maar die ervoor zorgt dat de veiligheid van het product aangetast is.

Wanneer moet ik overgaan van een autostoel voor pasgeborenen naar een autostoel tot 4 jaar of een Groep 1 autostoel die naar de straatkant gericht wordt?

Vervoer je kindje zo lang mogelijk in de autostoel voor pasgeborenen. De overstap van een autostoel voor pasgeborenen naar een autostoel tot 4 jaar of een Groep 1 autostoel die naar de straatkant gericht wordt, is nodig zodra het hoofd van je kindje uitsteekt boven de rand van de autostoel voor pasgeborenen. Echter, het is vereist dat je kindje zonder hulp rechtop kan zitten en ouder is dan 15 maanden of groter dan 75cm voor alle ECE R129 producten of minimum 9 kg weegt voor alle ECE R44 producten.

Welke RECARO autostoelen voor kinderen zijn goedgekeurd voor het vliegtuig?

Onze autostoelen voor pasgeborenen Guardia, Priva Evo en Priva zijn goedgekeurd voor het vliegtuig. Je kan ze hier vinden : https://www.tuv.com/landingpage/de/manufacturer-of-child-seats/

Gelieve de handleiding hier te vinden : Guardia_Privia_Privia-Evo_Aeroplane-approval.pdf

 

Opgelet :
De betrokken luchtvaartmaatschappij moet voor de vlucht steeds gecontacteerd worden voor verdere inlichtingen, zelfs al is het product goedgekeurd voor het vliegtuig. Indien het product niet goedgekeurd is voor het vliegtuig, kan de luchtvaartmaatschappij soms toch toestemming geven om jouw autostoel mee te nemen op de vlucht.

De veiligheidsgordel van de wagen is te kort – is het mogelijk om de gordel te verlengen?

We bevelen je aan om dit te vragen aan je garage of autofabrikant.

Wanneer ik mijn kindje vastmaak, trekt de veiligheidsgordel van de wagen niet meer automatisch terug. Wat kan ik doen?

Kijk in eerste instantie na of de dwarse en diagonale gordel volledig verwijderd zijn uit de autostoel en zijn gordelgeleiders. Indien je nog steeds hetzelfde probleem hebt, raden wij aan om contact op te nemen met je garage of autofabrikant.

Zijn de inbegrepen ISOFIX geleiders voor het installeren van de autostoelen voor pasgeborenen met ISOFIX basis en de kinderstoelen uitgerust met ISOFIX absoluut noodzakelijk?

De inbegrepen ISOFIX geleiders zijn een bijkomend accessoire dat handig kan zijn, in het bijzonder bij diep gelegen ISOFIX die normaal gezien moeilijk te bereiken is.

Is mijn autostoel nog steeds veilig na een auto-ongeluk?

Na een ongeluk, hoe klein ook, heeft een autostoel schade opgelopen, zelfs al is dit niet zichtbaar met het blote oog. Daarom moet hij vervangen worden. Gelieve ons CRM team te contacteren door het contactformulier in the vullen op https://www.recaro-kids.nl/diensten/contact.html of een email te sturen naar crm@recaro-kids.com voor meer informatie.

Zal de autostoel in mijn auto passen?

Bezoek de websitehttps://www.recaro-kids.nl/diensten/compatibiliteit-wagen.htmlom na te gaan of de gewenste autostoel voor pasgeborenen of voor kinderen in jouw auto past.

Aangezien er heel veel verschillende wagens zijn in de markt, updaten we de lijst continu.
Indien jouw wagen niet in de lijst staat, kan de dichtsbijzijnde handelaar jou misschien helpen om een passend alternatief te vinden.

Gelieve te noteren dat :

 • Universele autostoelen voor kinderen (zonder ISOFIX of Seatfix) of voor pasgeborenen die geïstalleerd worden met behulp van de veiligheidsgordel van de auto, kunnen vastgemaakt worden op alle naar de straatkant gerichte autozitjes in de auto die uitgerust zijn met een 3-puntsgordel goedgekeurd volgens ECE R16. Niettemin raden we ervoor steeds een testinstallatie aan om zeker te zijn dat ruimtebeperkingen, het correct passen en de lengte van de 3-puntsgordel toestaan dat het product correct in de wagen geïnstalleerd wordt.
 • Indien de autostoel voor kinderen goedgekeurd is volgens R129 (i-Size), kan hij geïnstalleerd worden op alle autozitjes in de wagen met een i-Size zitplaats. Het is niet nodig om de ‘type voertuig-lijst’ te raadplegen.

Waar is de veiligste plek om een autostoel voor kinderen in de wagen te installeren?

De veiligste plek voor een autostoel voor pasgeborenen of een autostoel voor kinderen is het autozitje achteraan, achter de passagiersstoel vooraan. Gelieve de ‘type voertuig-lijst’ te raadplegen om na te gaan of de autostoel geschikt is voor jouw wagen.

Mag de autostoel voor kinderen op de passagierszetel geplaatst worden?

Gelieve de ‘type voertuig-lijst’ te raadplegen om na te gaan welk autozitje geschikt is in jouw wagen: https://www.recaro-kids.nl/diensten/compatibiliteit-wagen.html en bekijk of de gewenste autostoel voor pasgeborenen / autostoel voor kinderen in jouw wagen past.   

Mogen de RECARO autostoelen bevestigd worden met een 2-puntsgordel?

Neen, al onze autostoelen voor kinderen die met een gordel dienen vastgemaakt te worden, kunnen enkel met de 3-puntsgordel van de wagen geïnstalleerd worden.

Mogen autostoelen voor kinderen die naar de straatkant dienen gericht te zijn geïnstalleerd worden op autozitjes die van de straatkant wegkijken?

Neen, het gebruik van onze autostoelen voor kinderen wordt enkel aangeraden op autozitjes die naar de straatkant gericht zijn.

Mogen de autostoelen voor kinderen ook gebruikt worden als er gordelairbags aanwezig zijn?

Gelieve hiervoor de desbetreffende gebruiksaanwijzingen van de autofabrikant te raadplegen.

Mag ik mijn kind vervoeren in een autostoel voor kinderen wanneer de zijdelingse airbag geactiveerd is?

De zijdelingse airbag moet niet gedesactiveerd worden. Anders dan bij de airbag vooraan, blaast de zijdelingse airbag slechts minimaal op en houdt dit geen veiligheidsrisico in voor jouw kind.

Is de bekleding van de RECARO autostoelen voor kinderen afneembaar en wasbaar?

De bekleding is afneembaar en wasbaar. Gelieve rekening te houden met de verzorgingsinstructies die in het betrokken onderdeel vastgestikt zijn en de verzorgingsinstructies nauw na te leven.

Is het zo bedoeld dat de rugleuning van de autostoel niet volledig aansluit tegen de autozitting en er dus speling is tussen de autostoel en de rugleuning?

De verstelbaarheid van de rugleuning is ontwikkeld om de autostoel goed te laten passen in de wagen, en de plaatsing van de autostoel voor kinderen tegen de rugleuning van de autozitting zal verschillend zijn naargelang de autofabrikant. Sommige autostoelen voor kinderen kunnen versteld worden naar slaapstand.

Autostoelen geboorte

Mogen de RECARO autostoelen voor pasgeborenen gebruikt worden zonder ISOFIX basis? Indien ja, op welke autozitjes mag ik de RECARO autostoelen voor pasgeborenen vastklikken?

Ja, alle RECARO autostoelen voor pasgeborenen mogen gebruikt worden zonder ISOFIX basis indien in de plaats hiervan de veiligheidsgordel van de wagen gebruikt wordt.
Alle noodzakelijke informatie over het gebruik van kinderbeveiligingssystemen is terug te vinden in de handleiding van jouw wagen. Wanneer een RECARO autostoel voor pasgeborenen gebruikt wordt zonder de geschikte ISOFIX basis, kan hij vastgemaakt worden op elke autozitting die een 3-punts veiligheidsgordel heeft in overeenstemming met ECE R16. In de gebruiksaanwijzing van elke autostoel voor pasgeborenen wordt uitgelegd hoe hij correct vastgemaakt wordt. Opgelet : indien de autostoel voor pasgeborenen op de passagierszetel vooraan vervoerd wordt, moet de airbag uitgezet worden.

Wanneer en voor hoe lang moet het verkleinkussen voor pasgeborenen gebruikt worden in de Guardia en de Privia Evo?

De autostoelen voor pasgeborenen zijn voorzien van een bijhorend verkleinkussen dat het zitje smaller maakt. Dit dient verwijderd te worden alvorens de hoofdsteun voor de eerste keer in de hoogte versteld wordt.

Wanneer en voor hoe lang moet het verkleinkussen voor pasgeborenen gebruikt worden in de Avan?

Het verkleinkussen voor pasgeborenen mag verwijderd worden zodra de baby 61cm meet (ongeveer 3 maanden) om meer ruimte te bieden aan het kindje.

Welke basis kan gebruikt worden voor welke autostoel voor pasgeborenen?

De autostoel voor pasgeborenen Avan is enkel compatibel met de Avan/Kio basis.
De autostoelen voor pasgeborenen Guardia en Privia Evo zijn enkel compatibel met de SmartClick basis.
ISOFIX basissen van andere fabrikanten zijn niet compatibel.

Moet de airbag vooraan uitgeschakeld worden als de autostoel voor pasgeborenen vervoerd wordt op de passagierszetel vooraan?

Ja, kinderveiligheidssystemen die tegen de straatkant in gericht zijn, mogen onder geen omstandigheden gebruikt worden met een actieve airbag vooraan.

Ik wil mijn autostoel voor pasgeborenen gebruiken als Reissysteem, maar kan mijn wandelwagen niet terugvinden in de compatibiliteitslijst. Wat kan ik doen?

Tot op heden werden onze RECARO autostoelen voor pasgeborenen enkel getest in combinatie met onze RECARO wandelwagens en buggy’s. Gelieve de compatibiliteit en de geschikte adapter terug te vinden op de gewenste wandelwagen/buggy productpagina.
Indien je de RECARO autostoelen voor pasgeborenen wil gebruiken in combinatie met wandelwagens/buggy’s van een andere fabrikant, gelieve die te contacteren. Zij kunnen je ook de passende adapter aanbevelen.

Wat is het verschil tussen de Guardia en de Privia Evo?

De Guardia is de opvolger van de Privia Evo. Dit zijn kort de verschillen :

 

Guardia :

 • Grotere zonnekap met uitschuifbaar kijkvenster, vastgemaakt aan de hoes
 • Gewicht : 4.1 kg

 

Privia Evo :

 • Kleinere zonnekap, vastgemaakt aan het draaghanvat
 • Gewicht : 3.9 kg

 

Algemene verschillen :

 • Verschillend design van de centrale gordelaanpasser
 • Verschillend design van de stof

Wat is het verschil tussen tussen de Avan en de Guardia?

De Avan is de opvolger van de Guardia. Dit zijn kort de verschillen :

 

Avan :

 • Getest en goedgekeurd overeenkomstig ECE R129/03
 • Stemt overeen met de lichaamslengte (max. 83 cm) en niet met het maximum gewicht
 • Goedgekeurd met Avan/Kio basis of met universele (gordel) bevestiging
 • Basis wordt losgemaakt via een centrale knop op de basis
 • Ergonomisch gevormd handvat
 • Luchtventilatiesysteem (openingen in de buitenschaal en inzetstukken in netweefsel in de bekleding van de stoel)
 • Slimme gesp (wanneer de baby uit de stoel wordt gehaald, klikt de gesp naar voren en blijft ze op haar plaats)
 • Nieuwe vorm verkleinkussen voor pasgeborenen
 • Nieuw design van stof, nieuwe kleuren

 

Guardia :

 • Getest en goedgekeurd overeenkomstig ECE R44/04
 • Goedgekeurd met SmartClick basis of met universele (gordel) bevestiging
 • Basis wordt losgemaakt via een knop aan de achterzijde van de autostoel voor pasgeborenen
 • Goedgekeurd voor vliegtuig

Autostoelen tot 4 jaar

Wat is het verschil tussen de Zero.1 en de Zero.1 Elite?

Beide zijn getest en goedgekeurd overeenkomstig ECE R129 en mogen gebruikt worden vanaf de geboorte tot max. 105 cm in achterwaarts gerichte positie.  Wij bevelen aan dat ze zo lang mogelijk gebruikt worden in achterwaarts gerichte positie, en vanaf 16 maanden en 76 cm is er de mogelijkheid om ze te gebruiken als autostoel die naar de straatkant gericht wordt. Het verschil tussen beide autostoelen voor kinderen is het gebruik in de eerste maanden.

 

Zero.1 Elite :

 • Uitgerust met een uitneembare autostoel voor pasgeborenen met verkleinkussen voor pasgeborenen dat kan gebruikt worden vanaf de geboorte tot ongeveer 12 maanden, een lichaamslengte van 76 cm en een gewicht tot 10 kg.
 • Deze autostoel voor pageborenen kan ook gebruikt worden als Reissysteem (met de bijpassende adapters)

 


Zero.1 :

 • Uitgerust met verkleinkussen voor pasgeborenen dat moet gebruikt worden vanaf de geboorte tot een lichaamslengte van ongeveer 80 cm en een gewicht van ongeveer 11 kg.
 • Voor een betere pasvorm voor je kindje, kunnen de zijwanden van het verkleinkussen voor pasgeborenen verwijderd worden

Wat is het verschil tussen de Salia en de Salia Elite?

Beide zijn getest en goedgekeurd overeenkomstig ECE R129 en mogen gebruikt worden vanaf de geboorte tot max. 105 cm in achterwaarts gerichte positie.  Wij bevelen aan dat ze zo lang mogelijk gebruikt worden in achterwaarts gerichte positie, en vanaf 16 maanden en 76 cm is er de mogelijkheid om ze te gebruiken als autostoel die naar de straatkant gericht wordt. Het verschil tussen beide autostoelen voor kinderen is het gebruik in de eerste maanden.

 

Salia Elite :

 • Uitgerust met een uitneembare autostoel voor pasgeborenen met verkleinkussen voor pasgeborenen die kan gebruikt worden vanaf de geboorte tot ongeveer 12 maanden, een lichaamslengte van ongeveer 76 cm en een maximum gewicht van 10 kg.
 • Deze autostoel voor pageborenen kan ook gebruikt worden als Reissysteem (met de bijpassende adapters)

 

Salia :

 • Uitgerust met uitneembaar verkleinkussen voor pasgeborenen dat moet gebruikt worden vanaf de geboorte tot een lichaamslengte van ongeveer 80 cm en een gewicht van ongeveer 11 kg.
 • Voor een betere pasvorm voor je kindje, kunnen de zijwanden van het verkleinkussen voor pasgeborenen verwijderd worden

Wat is het verschil tussen de Zero.1 en de Salia?

De Salia is de opvolger van de Zero.1. Dit zijn kort de verschillen :


Salia :

 • Nieuwe vorm van verkleinkussen voor pasgeborenen (zonder hoofdsteun) voor een betere ergonomische plaatsing van het hoofd van het kindje
 • Nieuwe vorm van hoofdsteun
 • Nieuwe vorm van binnenstructuur voor een betere liggende positie voor het kindje
 • Verschillend design van de centrale gordelaanpasser
 • Verschillend design van de stof

Wat is het verschil tussen de Zero.1 Elite en de Salia Elite?

De Salia Elite is de opvolger van de Zero.1 Elite. Dit zijn kort de verschillen :

 

Salia Elite :

 • Nieuwe vorm van hoofdsteun
 • Nieuwe vorm van binnenstructuur voor een betere liggende positie voor het kindje
 • Verschillend design van de centrale gordelaanpasser
 • Verschillend design van de stof

Autostoelen voor kinderen

Wat is het verschil tussen de Tian en de Tian Elite?

De Tian Elite is verbeterde versie van de Tian. Dit zijn kort de verschillen :

 

Tian Elite :

 • Geluidssysteem inclusief apparaatzakje
 • Afneembare Geavanceerde zijdelingse bescherming (ASP)
 • Smart Protection Wings (de schouderbescherming groeit mee met het kind)
 • Uitschuifbare beensteun
 • Luchtventilatiesysteem (openingen in de buitenschaal en inzetstukken in netweefsel in de bekleding van de stoel)

 

Tian :

 • Geïntegreerde Geavanceerde zijdelingse bescherming (ASP)

Wat is het verschil tussen de Monza Nova 2/SF en de Monza Nova Evo/SF?

De Monza Nova 2/SF is verbeterde versie van de Monza Nova Evo/SF. Dit zijn kort de verschillen :

 

Monza Nova 2/SF :

 • Geluidssysteem inclusief apparaatzakje
 • Opblaasbaar hoofdkussen voor een betere rustpositie

 

Algemene verschilen :

 • Verschillende Geavanceerde zijdelingse bescherming (ASP)
 • Verschillend design van de stoelbekleding

Wat is het verschil tussen de Monza Nova IS en de Monza Nova 2/SF?

De autostoelen voor kinderen Monza Nova IS en Monza Nova 2/SF zijn nagenoeg identiek in groep 2/3, maar er is een groot verschil in hun goedkeuring :

 

Monza Nova IS :

 • Getest en goedgekeurd overeenkomstig ECE-R44/04 voor groep 1/2/3 (groep 1 met vanglichaam, groep 2/3 zonder vanglichaam)

 

Monza Nova 2/SF :

 • Getest en goedgekeurd overeenkomstig ECE-R44/04 voor groep 2/3

Wat is het verschil tussen tussen de Mako en de Mako Elite?

De Mako Elite is verbeterde versie van de Mako. Dit zijn kort de verschillen :

 

Mako Elite :

 • Geluidssysteem inclusief apparaatzakje
 • Afneembare Geavanceerde zijdelingse bescherming (ASP)
 • Smart Protection Wings (de schouderbescherming groeit mee met het kind)
 • Uitschuifbare beensteun
 • Luchtventilatiesysteem (openingen in de buitenschaal en inzetstukken in netweefsel in de bekleding van de stoel)

 

Mako :

 • Geïntegreerde Geavanceerde zijdelingse bescherming (ASP)

Wat is het verschil tussen de Mako Elite en de Mako Elite 2?

De Mako Elite 2 is de opvolger van de Mako Elite. Dit zijn kort de verschillen :

Mako Elite 2 :

 • Bredere hoofdsteun
 • Geoptimaliseerd ISOFIX systeem met stevige connectoren
 • Kantelpositie mogelijk

Wat is het verschil tussen de Mako en de Mako 2?

De Mako 2 is de opvolger van de Mako. Dit zijn kort de verschillen :

Mako 2 :

 • Bredere hoofdsteun
 • Geoptimaliseerd ISOFIX systeem met stevige connectoren
 • Kantelpositie mogelijk

Mag het vanglichaam van de Monza Nova IS ook gebruikt worden voor de Monza Nova 2/SF of Monza Nova Evo/SF?

Neen, over het algemeen is een vanglichaam enkel geldig voor de autostoel voor kinderen met de geschikte homologatie. In ons geval is het vanglichaam van de Monza Nova IS enkel geldig voor de Monza Nova IS als die gebruikt wordt als autostoel voor kinderen in Groep 1. De Monza Nova 2/SF en de Monza Nova Evo/SF hebben een verschillende homologatie die enkel is toegekend aan Groep 2/3, waarbij het kindje direct wordt vastgemaakt met de 3-punts veiligheidsgordel van de wagen zelf.

Is het mogelijk de Monza Nova 2/SF of Monza Nova Evo/SF in een gemakkelijke slaappositie te plaatsen?

Neen, een gemakkelijke slaappositie is niet toegestaan bij het gebruik van deze producten. De rugleuning van de autostoel voor kinderen moet stevig tegen de autozetel aandrukken in een rechtopstaande positie.

Op welke autozetels kunnen de Young Sport Hero, Monza Nova 2, Monza Nova Evo en Milano bevestigd worden?

Elk van de opgelijste autostoelen voor kinderen heeft een “universele” goedkeuring : Ze kunnen in elk type voertuig en op elk autozitje met 3-punts veiligheidsgordel gebruikt worden in overeenstemming met ECE R16 (of vergelijkbare standaards).

Op welke autozetels kunnen de Tian, Tian Elite, Monza Nova IS, Monza Nova 2 SF, Monza Nova Evo SF and Milano SF bevestigd worden?

Elk van de opgelijste autostoelen voor kinderen heeft een “universele” en “semi-universele” goedkeuring.

De verschillen in gebruiksvoorwaarden :

 

“Universeel” : Indien de autostoelen voor kinderen bevestigd worden zonder Isofix, dan kunnen ze in elk type voertuig en op elk autozitje met 3-punts veiligheidsgordel gebruikt worden in overeenstemming met ECE R16 (of vergelijkbare standaards).

 

“Semi-universeel” : Indien de autostoelen voor kinderen bevestigd worden met Isofix, dan kunnen ze vastgemaakt worden in de voertuigen die opgelijst staan in de ‘type voertuig-lijst’. De ‘type voertuig-lijst’ kan op de overeenkomstige productpagina gevonden worden of hier : https://www.recaro-kids.nl/diensten/compatibiliteit-wagen.html

Kan ik de Young Sport Hero aanpassen zodat hij met ISOFIX kan gebruikt worden?

Gelieve op te letten dat er geen ISOFIX accessoire beschikbaar is voor de Young Sport Hero, en dat het niet mogelijk is om een autostoel voor kinderen aan te passen nadat deze is goedgekeurd volgens relevante standaards.

Gelieve te begrijpen dat de Young Sport Hero enkel kan gebruikt worden in overeenstemming met de gebruiksaanwijzing, dus met de veiligheidsgordel van het voertuig.